Astigmat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gözün önünde bulunan ve şeffaf yapıda olan kornea göze giren ışınları kırar. Gözün net görebilmesi için bu kırılan ışınların gözün arkasındaki retinaya, retinaya odaklanması gerekir.

Göz, ışınları retinaya odaklayabilirse, gözün kırılma işlevi normal olacaktır. Işınlar retinaya odaklanmazsa ve bulanık bir görüntü belirirse, kırılma hatası oluşur.

Astigmatizma, gözümüzün ön şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan deformasyonudur. Astigmata hem uzak hem de yakın bulanık görürler ve nesneleri net ve doğru göremezler.

Nedenler

Astigmatizma, korneanın genellikle turuncu gibi yuvarlak, ancak yumurta gibi eliptik olması nedeniyle oluşur. Astigmatı olanlar baktıkları noktaların şekillerinin uzamış ve dağınık olduğunu görürler.

Astigmatizm, gözün ışığa odaklanmasıyla ilgili basit bir sorundur. Genellikle bu, miyopi veya hipermetropi ile kendini gösteren doğuştan bir hastalıktır.

Başka bir nedenle göz yaralanması veya ameliyattan sonra da gelişebilir.

Astigmatizmanın dereceleri nelerdir?

Astigmatizm, önemli bir artış veya azalma olmaksızın, zaman içinde neredeyse hiç değişmeden kalır.

Astigmatizma, düşük ışıkta okumak, TV’ye çok yakından bakmak veya gözlerini kısmakla daha da kötüleşmez.

Semptomlar

Astigmata, ışık saçılmasından dolayı geceleri araba sürmeyi zor buluyor. Uzaktaki nesneler bulanık ve dalgalı görünebilir. Özellikle astigmatı yüksek olan kişiler, görme güçlüğü çekmelerine ek olarak şişkin gözler ve baş ağrıları yaşarlar.

Astigmatizmanın belirtileri genellikle şu şekildedir:

Bulanık görme

Çift görme

Karanlık görüş

Baş ve göz ağrısı

Uzun süre okuduktan veya bir şeye odaklandıktan sonra göz yorgunluğu ve baş ağrısı

Net görmek için gözlerimi kısarak

Gece araba kullanırken görme zorluğu.

Astigmatizmanın bu semptomları günlük aktiviteleri zorlaştırabilir. Yukarıda açıklananlara benzer semptomlarınız varsa, bir göz doktoruna danışın. Astigmatizm, gözlük, kontakt lens ve lazer tedavileri ile düzeltilebilen bir problemdir.

Çocuklarda astigmatizma belirtileri, çocuğunuz durumun farkında olmadığı veya bunu ifade etmediği için tespit edilemeyebilir. Bu nedenle düzenli göz muayeneleri çocuklar için çok önemlidir. Bu anketler:

6 ay içinde

2, 5-3 yaşında

Okula gitmeden önce

Akademik dönem boyunca 1-2 yılda bir yapılır.

Tedavi yöntemleri

Teşhis basit bir göz muayenesi ile konur. Astigmatizm; Lazer veya göz içi lens cerrahisinin yanı sıra gözlük ve kontakt lens ile tedavi edilebilir.

Gözlük

Lensler, bulanık görmeye neden olan korneanın veya lensin astigmatik şeklini düzeltmek için kavislidir. Astigmat için en yaygın ve en basit tedavi budur.

Gözlük takmak astigmatın derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ancak gözlük ilerlemeye veya düşmeye neden olmaz.

Kontak lens

Astigmatizm için torik lens denilen yumuşak kontakt lensler, astigmatın derecesi yüksekse gaz geçirgen sert kontakt lensler tercih edilebilir.

Lazer göz ameliyatı

Gözlük ve lens tercih etmeyenler için bir başka tedavi yöntemi olan lazer göz ameliyatı ile korneanın şekli yeniden şekillendirilir. Bu şekilde gözleriniz ışık ışınlarına daha iyi odaklanabilir.

Lazer tedavisi sonrasında tamamen görme sorununun ortadan kalkması garantisi yoktur. Ancak lazer tedavisi olan kişilerin 100de 95 lens ve gözlük kullanmadan görme yetisi kazandığı bilinmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir