pamukçuk nedir, pamukçuk nasıl geçer, bebeklerde pamukçuk oluşması

Bebeklerde pamukçuk nasıl geçer?

Pamukçuk nedenleri

Gebelikte aşırı antibiyotik kullanımı ve hormonal değişiklikler doğum sonrasında bebeklerde bazı sorunlara neden olur. Doğumdan itibaren bebeğin solunum sistemine ve sindirim sistemine giren zararlılar pamukçuk oluşumna sebep olur ve bu sorun genelde ilk hafta ortaya çıkar. Monilyoz olarak da bilinen pamukçuk, tedavi edilmezse bebeklerde ciddi akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Folik asit, B12 ve demir gibi vitamin ve mineral eksikliği, bazı gıda alerjilerinde pamukçuk oluşumunun nedenlerinden biridir ve bebek stres altındadır. Ek olarak, bir annenin pamukçuku da emzirme yoluyla bebeğe geçebilir veya bir bebekte enfeksiyon, annenin göğsünde enfeksiyona neden olabilir. Dezenfekte edilmemiş emzik ve biberonların kullanılması ağız enfeksiyonlarına neden olur.pamukçuk nedir, pamukçuk nasıl geçer, bebeklerde pamukçuk oluşması

Pamukçuk semptomları

Ağızda, yanaklarda, dilde, sert ve yumuşak damakta beyaz bir küf tabakası şeklinde kızarıklıklar çizilirse, alt tabakada yanmış deriye benzeyen yaralar oluşur. Tedavi edilmezse kanama ve ülseratif yaralar ağrılıdır. Bebekler pamukçuk nedeniyle emme dürtüsünü kaybedebilir. Emmeyi ve yutmayı zor bulan bebekler iştahlarını ve kilolarını kaybeder. Anksiyete, direnç ve sinirlilik gibi semptomlara zaman zaman vücut sıcaklığında hafif bir artış eşlik edebilir. Prematüre bebeklerde pamukçuk daha yaygındır. Pamukçuk daha çok ağızda ve dilde görülmesine rağmen makatta da görülebilir. Kırmızı bir tabaka ile kendini gösteren anüsteki pamukçuk, bebek bezi döküntüsü ile karıştırılabilir. Bir bebekte enfeksiyon, emzirme yoluyla anneye bulaşabilir. Ağrıyan meme uçları, kızarıklık ve kaşıntı, meme başı çevresinde pullu deri döküntüleri ve emzirme sırasında göğüs ağrısı ve ağrı, annede görülen pamukçuk belirtileridir.

Pamukçuk tedavisi

Pamukçuk, kendi kendine giden ve tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Ağızdaki beyaz, pamuk benzeri lezyonlar elle temizlenmemelidir. Aksi takdirde ağızdaki mukus tabakası yırtılır ve enfeksiyon daha da yayılabilir. Pamukçuk tedavisinde en yaygın hatalardan biri, lezyonları kabartma tozu ile temizlemektir. Kabartma tozu hastalık üzerinde tıbbi bir etkiye sahip değildir. İlk aşamada beyaz küf tabakası geçmiş gibi görünse de kısa bir süre sonra kendini tekrar eder ve bu sefer çok daha ağır bir görüntü ile geri döner. İlaç, bir doktor gözetiminde pamukçuk için kullanılır. Mantar enfeksiyonu olduğu için bebeğe 7-10 gün antimikotikli damlalar verilir. Anne memesinde enfeksiyon varsa bebek için kullanılan antifungal ilaçlar meme uçlarına uygulanabilir. Bebeğin kullandığı tüm emzik ve biberonlar sterilize edilmeli ve anne meme uçlarını temiz tutmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir