blocking

Blocking Nedir ve Ne Zaman Kullanılır?

Egzersiz veya çalışma sırasında bel ve omurganın yaralanmasını önlemek için yapılan işe tıkanıklık denir. Engelleme, kuvvet antrenmanı, fitness ve vücut geliştirmede yaygın olarak kullanılır. Egzersiz ne olursa olsun, bilinçli olarak yapılması önemlidir. Başvuracağınız iş hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz, olası yaralanmalar kaçınılmazdır. Sırt ve omuz yaralanmaları, egzersiz sırasında en sık görülen yaralanmalar arasındadır. Çalışacağınız bölgedeki kasları ısıtmak ve germek sakatlanmaları büyük ölçüde önleyebilir. Böylece tıkanıklık, bel ve omuz bölgelerindeki yaralanmaları önlemeye yardımcı olur. Çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen sırt yaralanmaları, kuvvet antrenmanı ve vücut geliştirmede daha sık görülür.

Deadlift, squat, bench press ve barbell gibi egzersizler yapıyorsanız, belinizi ve omurganızı korumak için bir blokla başlamalısınız. Fitness ve vücut geliştirme ile ilgileniyorsanız, yaralanmaya daha yakın olduğunuzu bilmelisiniz. Risk faktörleri olan herhangi bir çalışmadan önce engellemek sağlığınızın korunmasına yardımcı olacaktır.blocking

Blocking nasıl yapılır?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kendinizi kaldırabileceğinizden fazlasını yapmaya zorlamamalısınız. Kapasitenizi aşan ağırlıklarla çalışmak yaralanma nedenlerinden biridir. Vücudunuzu kaldırırken sizi yoran ağırlıklarla çalışmak geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabilir. Ağırlık çalışması veya vücut geliştirmeden önce ısınmak kesinlikle zaman alır. Bu şekilde, antrenman sırasında gerilmesi zor olacak kaslara proaktif olarak yardımcı olabilirsiniz. Esneklik kazanarak ısınan kasların dayanıklılığı da artar. Bir ısınma ile antrenmana başlayın; Bu, ani stresten kaynaklanabilecek sorunları önleyecektir. Vücudunuzu kuvvet antrenmanına hazırlayan bir kilit ile bel ve omuz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ağırlık kaldırmayı zor bulduğunuzda, ciğerleriniz tamamen hava ile dolar. Bu şekilde omurga desteklenir. Kalbe aşırı yüklenmeden doğru nefes tekniğini kullanarak ağırlığı kaldırmalısınız.

Egzersiz sırasında kaldırdığınız ağırlıktan kaynaklanabilecek iç basıncı dengelemek için ağırlık kaldırırken karın kaslarınızı sıkmanız gerekir. Karın kaslarınızı tüm gücünüzle sıkmak, beldeki dengeyi korumanıza yardımcı olacaktır. Üçüncü uygulama bel hafifçe geriye bükülerek yapılır. Sırtın hafif fleksiyonu ile sırt ve kalça kasları kasılır ve stabil bir duruş sağlanır. Bu şekilde omurganızı güvenli bir şekilde tutabileceksiniz. Bu poz ile omurganızı ve belinizi koruyabileceksiniz.

Sırt ağrısını nasıl önleyebilirsiniz?

Düz bir zeminde sırt üstü yatarak dizlerinizi hafifçe bükün ve dizlerinizin altına bir yastık koymaya çalışın. Boynunuzun altında bir yastıkla sırt üstü yatın, dizlerinizi 90 derecelik bir açıyla bükün ve bacaklarınızı ve ayaklarınızı sandalyeye uzatın. Düz bir zeminde sırt üstü yatarak dizlerinizi kendinize doğru çekin ve biraz bekleyin,

Antrenmanınıza uygun, önceden kasları ısıtacak egzersizler yapın,

Antrenman sırasında sırta çok fazla yük bindirecek zorlama hareketlerden kaçınılmalıdır.

Egzersiz veya kuvvet antrenmanı sırasında kendinizi kapasitenizin ötesinde ağırlık kaldırmaya zorlamayın.

Gün içinde yük taşırken ellerinizi vücudunuza yakın tutmaya çalışın.

Ağır bir nesneyi kaldırırken sırtınızı dik tutun ve dizlerinizi ve kalçalarınızı bükün.

Günlük işleriniz sırasında oturuyorsanız, düz sırtlı ve destekli bir sandalye tercih etmelisiniz. Sırtınızı düz tutmaya ve geriye yaslanmaya çalışmalısınız.

Kilonuz ideal kilonuzun üzerindeyse bel ağrısı normaldir. Kilo vererek ideal kilonuza ulaşmaya çalışmalısınız.

Bel ağrısı kötüleşirse, 20-30 dakika ısı uygulayın, ancak aşırı ısıdan kaçının.

Spor sırasında olası sakatlanmaları önlemek için spordan sonra soğuma egzersizleri yapmanızın yanı sıra spor öncesi ısınma hareketleri yapmanız gerektiğini hatırlatırız. Bu şekilde vücut ölçümleriniz kademeli olarak normale dönecek ve aniden düşmeyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir