çayların sağlığa etkisi, çayların vücuda etkileri

Çaylar ve Etkileri

Çay deyince bizler genellikle siyah çayı anlarız. Çay Camelia Sinensis isimli bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Yeşil çay, beyaz çay, siyah çay gibi çeşitleri vardır. Çayları farklı kılan üretim aşamasındaki işlemlerdir. Siyah çay üretilirken birçok işlemden geçer. Fermente edilir, bir çeşit mayalanır. İçerisindeki faydalı olan antioksidan miktarları azalır, rengi değişir, ayrı tad ve aroma alır.çayların sağlığa etkisi, çayların vücuda etkileri

YEŞİL ÇAY; ise az bir işlemden geçer ve içerisindeki faydalı maddelerde(antioksidanlarda) azalma olmaz. Onun için yeşil çay daha çok faydalıdır. Çay bitkileri dışında onlarca doğal bitkiden bitki çayı alarak faydalanılmaktadır. Bir çok bitki içerdiği flavonoid yönünden C vitamininden daha fazla antioksidan özelliklere sahip olabilmektedir. Bazı çaylarda ise serbest radikalleri tutma özelliği çoktur. Ve hücre yaşlanmasına (anti-aging) sağlığa katkıları önemlidir. Çayda bulunan kafeinde önemlidir. Günde 1 litreyi aşmayacak şekilde çay içilebilir. Çay içtikten 1-1,5 saat arasında kanda kafein en yüksek seviyeye ulaşır. Kılcal damarların genişlemesine ve kanın hareketini hızlandırarak kişilerin canlı olmasını ve yorgunlukların azalmasını sağlar.

Çaya hassas olanlar (tansiyonu olanlar) demli ve çok çay içmemeleri gerekir. Kafein vücuttan böbrek yoluyla 6-12 saatleri arasında idrarla atılır.

Çayda bulunan faydalı bileşikler arasında flavoneller, glikozitler, vitaminler (B1-B2-PP-nikotenik asit-pantotenik asit ) C vitamini ve esansiyel yağlar (uçucu maddeler) vardır. Karışık antioksidan içerikli bitki çaylarının sağlığımız yönünden faydaları ise kısaca şöyledir.

1- Düzenli olarak en az 3 ay takip edilen bir programla az yağlı düşük kalorili sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenmede düzenli olarak günde 1-1,5 litre arasında içilen çayın damarların iç yapısını teşkil eden tabakasından zamanla iyileşme yenilenmeler olduğu uzmanlarca tespit edilmiştir.
2- Damar sağlığını tehdit eden zararlı LDL kolesterolün oksitlenmesini azaltır.
3- Kan yağlarında azalmalar yaparak kanın vizkozitesini azalmasına yardımcı olur. Dolaylı olarak tansiyonun çıkmasını engelleyebilir.

Zamanla karışık bitki çayları içmeye devam edilirse damar içerisindeki kan hücrelerinin birbirine yapışması (pıhtı) önlenir. Damarların sertleşmiş plakalarla ve pıhtılarla tıkanması ciddi anlamada azaltılmış olacaktır. Bazı çay çeşitleri de anti-iltihapsal, sedatif, uyarıcı antiseptik özellikleri vardır.Kansere karşı koruyucu özellikleri olan ağız sağlığı ve dişleri koruyan bileşikler içerir.

Çayın hazırlanmasında ;
1- Çay nemsiz, kuru , kaliteli olmalıdır.
2- Suyumuz iyi olmalıdır. Klorlu sudan kaçınılmalı tatlı su, şişe suyu olmalıdır.
3- Demlenecek demlik porselen olmalıdır.
4- Su kaynadıktan sonra biraz dinlendirilmeli, ısısı az düşmeli içerisinde varsa kireçler dibe çökmeli ve demleme işlemi yapılmalıdır.
5- Çaydanlığın altındaki su kaynaması kısık ateşte beklenirken demlik onunun üzerine konmalı ve buharla demlenmesi sağlanmalıdır.
6- Demleme süresi 10-15 dakikayı geçmemelidir ve yarım saat içerisinde tüketilmelidir. Fazla bekletilmemelidir. Çayımıza tatlandırıcı koyacaksak, pekmez, bal, marmelat gibi tatlılardan koyulmalı. Değilse koymadan içmeliyiz.

Kullandığımız çayların bir kısmından salatalarımızı, yemeklerimizi tatlandırırız. Kekik, nane, biberiye, zencefil gibi.

Diğer sitemizdeki yazılarımıza da göz atabilirsiniz: http://www.yeterbence.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir